LET THERE BE LIGHT

June, 2017

Smart home products are doing a fabulous job of providing a substitute for natural lighting with interesting technology voice-integrated controls, but nothing beats the real deal. The reduced usage of natural lighting in smaller spaces is not a reflection of its importance to a space. This 5 storey, Georgian house situated in Belgravia followed the conventional overcrowded style of a London abode. However, all internal elements were removed to create an easy transition within the space from light to shadow. “We have focused on the combination of use of natural light and open plan design which creates the feeling of much larger spaces than the actual dimensions of the house,” said Andy Martin, Principle designer of Perf House.

The empty walls add to the connectivity and transparency of the space. These walls surprisingly also present the house with a unique opportunity to play on textures and materiality. “One of the major difficulties we faced while doing this project was creating an open plan space throughout given the limited budget for structural works. Existing special divisions on each floor had to be carefully incorporated or removed to allow for the new design,” said Shawn Cooper, Senior Designer & Project Manager for Perf House. The uniformity grants the space a much-needed sense of tranquillity that is supported by the minimal furniture and white walls. The furniture choice was by the client . The client wanted to bring the natural light they were used to in their native home in Sardinia of Italy, into their London home. They were looking to fill the house with natural light while still remaining within their budget.

The blackened steel and raw concrete combined with refined glass, timber and plaster give the space its distinctively clean look. The minimal use of colour lays importance on the restricted palette of industrial materials used in the space. The contemporary look with an emphasis on raw materials, enhanced and shaped with natural and artificial light sums up the look and feel of the home. “The special elements include the concrete and glass lens flooring on the ground floor level that allows light to stream into the basement level; the steel staircase and perforated steel wall in the upper staircase,” said Andy Martin.

The ground floor consists of footpath paving lights that solves the issue of a dark basement common to such a building. This allows the natural light to connect the first two levels of the building. A customised steel staircase connects the ground and first floor. This decelops into a perforated metal spine as its goes higher up in the structure, reaching the top floors. The stairs are handmade and sculpted from a continuous timber.Andy Martin Architects, based out of London is an award-winning architectural and design firm that offers full services for commercial, retail as well as residential spaces. Their focus on the creative use of design arises from their valuable knowledge of the architectural and design market

We have focused on the combined use of natural light and open plan design which creates the feeling of much larger spaces than the actual dimensions of the house. – ANDY MARTIN

One of the major difficulties we faced while doing this project was creating an open plan space given the limited budget for structural works. Existing special divisions on each floor had to be carefully incorporated or removed to allow for the new design. – SHAWN COOPER

The special elements include the concrete and glass lens flooring on the ground floor level that allows light to stream into the basement level; the steel staircase and perforated steel wall in the upper staircase.– ANDY MARTIN