Rejuvenating retreat | Private Residential Villa, Khandala

September, 2016

Facing the picturesque Khandala valley, the villa designed by GA Design celebrates the visual treat of lush greenery all around it.

Category: Interiors (Residential)

Size /area: 16,000 sq ft

Completion date: May 2015

Design
One of the key features of the design was to mark a separation between private and public spaces, with living, dining, dormitory, games, guest bedroom and kitchen areas located on the ground floor and the bedrooms on the first floor. The space under one of the bedrooms was utilised to create a covered, verandah-like seating, which unified the segregated public and private spaces.

The double-height entrance of the house, with a staircase hung from a beam to give it a suspended look, creates a perfect picture frame of the stunning Khandala valley. The entrance and the living room are laid out on a single axis creating visual transparency and flooding the house with natural light and cross ventilation.

The dining room facing the valley connects with the living room through an openable glass partition. The ground floor has a room called the -¦dormitory-¦ with a capacity of accommodating up to 10 guests. This room is directly connected to several bathrooms and shower areas, which then further leads by a passage to the swimming pool. The ground floor also has the parents-¦ bedroom, which is finished with natural wood, rough tiles and built in beds.

The staircase, which leads to the first floor, connects the bedrooms with a passage overlooking the living room and the entrance lobby. The master bedroom and the children-¦s room face the valley, with corners of the house designed to create a feeling of openness and transparency. The master bedroom has an interesting feature wall as a backdrop that has a carved out pattern of flowers on an Italian marble stone. The high 13 ft ceiling in the children-¦s bedroom adds to the feeling of volume and space.

The design elements are strongly based on the fact that Khandala is a high rainfall zone, exposing the house to high moisture. Therefore, built in beds, wardrobes finished with tiles, minimal furniture and limited use of plaster of Paris for false ceilings facilitate minimum maintenance.

Materials
The materials used give the house a semi rustic appeal. The floors are finished with rustic stone looking tiles, while the walls have a rough texture. About 75% of the house does not have false ceilings, but has a raw slab finished with textured paint. A dash of Italian marble in the passage and staircase areas adds a pleasant contrast to the rough palette. Externally, Malad stone is used extensively along with Jaisalmer and rough Black Granite. The dining table is a polished slab of exotic Brazilian granite, while the master bathroom is highlighted by a leather finish Italian marble stone. The children-¦s room has a built-in bed of Travertine marble and the bathroom is a combination of black and white marble.